Ερντογάν app iPhone εναντίον πραξικοπηματιώνΕπιστροφή

Με την άποψη του Palo

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας · 01/01/00 - 00:00

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία ενώ βρήκαν σχεδόν απροετοίμαστο τον δημοσιογραφικό κόσμο εξαιτίας της καλοκαιρινής ραστώνης, βρήκαν πανέτοιμο το Palo και τη δημοσιογραφική ομάδα των ιστοσελίδων palo.gr, palo.com.tr (Τουρκία), palo.rs (Σερβία), palo.cy (Κύπρος) και palo.ro (Ρουμανία) που παρακολουθούσε από την αρχή της κρίσης τη ροή των γεγονότων στα τέσσερα διαφορετικής γλώσσας διαδίκτυα.

Την ίδια στιγμή εμείς κάνανε μέσω του λογισμικού Palo Professional (paloPro) αξιολόγηση και αποκωδικοποίηση της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης που αντιμετώπισε με ανησυχία την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν αλλά και κατανόησε τη δύναμή των apps των smart phones στη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων.

Η οντότητα «Πραξικόπημα Τουρκία» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με τα στοιχεία του paloPro 76. 602 συνολικές αναφορές για το διήμερο 15 – 16 Ιουλίου 2016. Αναλυτικότερα συγκεντρώθηκαν στα Sites 7.116 αναφορές, στα Blogs 3.039, στις Opinions 196 στο Facebook 810, στο Twitter 65.401 και στα Forums 40. Το Τwitter κυριολεκτικά σάρωσε σε αναφορές και είναι και αυτό που διαμόρφωσε και τις τάσεις του ελληνικού διαδικτύου για την υπό εξέταση οντότητα.

Η εικόνα των συναισθημάτων των αναφορών κυριαρχείται από αρνητικά συναισθήματα έναντι των ουδέτερων και των θετικών. Πιο συγκεκριμένα τα Αρνητικά είναι 54.330, τα Ουδέτερα 15.243 και τα Θετικά 7.029. Τα συναισθήματα όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια της ανάλυσης μας προκαλούνται από διάφορες προσεγγίσεις.

Θεματολογία

Η θεματολογία για την απόπειρα του πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν για την υπό εξέταση χρονική περίοδο 15 – 16 Ιουλίου επικεντρώθηκε στο ότι ο τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε τα social media, σε σχολιασμούς για την απόπειρα του πραξικοπήματος και σε ενδεχόμενες επιπλοκές για την Ελλάδα. Το εργαλείο Τοp 10 Topics του paloPro ανέδειξε κυρίαρχες τις ακόλουθες αναφορές:

  • Ότι ο Ερντογάν χρησιμοποίησε υπέρ του τις νέες τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Ότι η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνο του πραξικοπήματος του ισλαμιστή διανοούμενο Φετουλάχ Γκιουλέν.
  • Το θέμα του πολιτικού ασύλου που υπέβαλαν οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι προσγειώθηκαν με αεροσκάφος στην Αλεξανδρούπολη.
  • Οι ακρότητες εναντίον τούρκων στρατιωτών από οργισμένο πλήθος.
  • Περί θεωρείων για το αν ο Ερντογάν γνώριζε ή όχι την απόπειρα πραξικοπήματος.
  • Ποιοι φέρονται να είναι οι ηγέτες της απόπειρας πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν.
  • Οι μαζικές εκκαθαρίσεις από τον Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
  • H συγκέντρωση μια μερίδας της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη έξω από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης όπου εξέφρασε την υποστήριξη τους προς τον Ερντογάν.

Συμπεράσματα

Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη αντέδρασε σύμφωνα με τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα του paloPro με ανησυχία και ανάμεικτες προσεγγίσεις στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν. Αναλυτικότερα τα social media:

  • Διαπίστωσαν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο πρώτος πολιτικός ο οποίος κατάφερε να κάνει μια αντιεξέγερση και να αποτρέψει μέσω του FaceTime ένα παραδοσιακό πραξικόπημα. Έκανε από εκεί το διάγγελμά του και κάλεσε τους πολίτες να αντιδράσουν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Η «Αραβική Άνοιξη μας είχε δείξει ότι τα social media ανέτρεπαν μόνο κυβερνήσεις.
  • Κατανόησαν τη μεγάλη δύναμη των social media και των apps smart phones στο να επηρεάζουν και να κάνουν ακόμα και ένα πραξικόπημα να αποτύχει. Οι εφαρμογές των κοινωνικών δικτύων και στα κινητά τηλέφωνα δίνουν μια επιπλέον ώθηση στην κινητοποιήσεις καθώς οι χρήστες διασυνδέονται χωρίς να βρίσκονται πάνω από ένα κομπιούτερ.
  • Φοβήθηκαν μήπως αυτό που συμβαίνει στη γειτονική χώρα έχει επιπλοκές, επιφέρει αστάθεια, μήπως προκληθεί μια εμπόλεμη κρίση. Αν και η Τουρκία είναι ένας παραδοσιακός εχθρός και ο Ταγίπ Ερντογάν αποκαλείται «σουλτάνος» οι συνειδητοποιημένοι χρήστες των social media φαίνεται να προτιμούσαν μια σταθερή Τουρκία, αναλογιζόμενη το πόσο τρωτή είναι η χώρα μας από την οικονομική κρίση καθώς και από το μεταναστευτικό.
  • Ανησυχούν μήπως το θέμα των οκτώ τούρκων στρατιωτικών για παροχή πολιτικού ασύλου, προκαλέσει γεγονότα τύπου Οτσαλάν.
  • Εκφράζουν ανησυχία για την επόμενη μέρα στην Τουρκία για τις ατομικές ελευθερίες και εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση ενάντιων όσων διαφωνούν με την πολιτική του.
  • Ένας αριθμός χρηστών των social media υποστηρίζουν τον Ερντογάν (εντοπίσαμε πολλά Tweets από την περιοχή της Θράκης).
Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία paloPro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο.
Για μία δωρεάν δοκιμή της υπηρεσίας μας επικοινωνήστε στο: info@paloservices.com.