Τουρκία-Ιράν: Ο Νταβούτογλου προσπαθεί να μηδενίσει τα προβλήματαΕπιστροφή

Με την άποψη του Palo

Άννα Παναγιωτίδου · 10/03/16 - 09:00

Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στο Ιράν την περασμένη εβδομάδα ήρθε ως έκπληξη δεδομένου του παγωμένου κλίματος μεταξύ της Άγκυρας και της Τεχεράνης, λόγω σοβαρών διαφορών σχετικά με τη Συρία.

Η Ιρανική κυβέρνηση έχει παραμείνει γενικά συγκρατημένη προς τα ξεσπάσματα της Τουρκίας και έχει προτιμήσει να αφήσει την απάντηση στους βουλευτές του Ιρανικού Κοινοβουλίου και στα Ιρανικά μέσα ενημέρωσης, στα οποία συχνά προβλήθηκε ο ισχυρισμούς ότι η Άγκυρα υποβοηθάει την Αλ Κάιντα που συνδέεται με τρομοκράτες στη Συρία, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Με τέτοια ένταση στο παρασκήνιο, ο χρόνος δεν φαινόταν κατάλληλος για μια επίσκεψη υψηλού επιπέδου από την Τουρκία στο Ιράν, ειδικά όταν ο πρωθυπουργός επιθυμεί να δώσει έμφαση στις φιλικούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Παρ 'όλα αυτά, με την αιφνίδια επίσκεψη του ο Νταβούτογλου, θέλησε να δείξει ότι ο διάλογος δεν διακόπηκε και να διασφαλίσει μεγαλύτερα αμοιβαία συμφέροντα.«Μπορεί να έχουμε διαφορές σε ορισμένα θέματα, αλλά δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία και τη γεωγραφία μας» δήλωσε ο Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι η Τουρκία και το Ιράν είναι συμπληρωματικά κομμάτια ενός παζλ.

Στον ίδιο θετικό τόνο ήταν και οι δηλώσεις του Ιρανού Πρόεδρου Χασάν Ρουχανί, ο οποίος κατά την συνάντηση του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό είπε ότι  «το Ιράν και η Τουρκία έχουν κοινούς στόχους και συμφέροντα και πρέπει να ενισχύσουν τα θεμέλια για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, μέσω βελτίωσης της διμερούς συνεργασίας, αλλά και να εστιάσουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας ως κοινό εχθρό».

Εκτός από τα πολιτικά μηνύματα που δόθηκαν κατά την επίσκεψη Νταβούτογλου, οι περισσότεροι Τούρκοι αναλυτές λένε ότι το βασικό κίνητρο για την επίσκεψη αυτή ήταν οικονομικό που πιστεύουν ότι αυτό δίνει το πάνω χέρι στο Ιράν. Η Τουρκία χρειάζεται την υποστήριξη του Ιράν, ειδικά στον οικονομικό τομέα μετά από τις κρίσεις υψηλού κόστους της Άγκυρας με τη Ρωσία, αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές που παρατηρούν ότι η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν «έχει ανοίξει την όρεξη» των Τούρκων επενδυτών και επιχειρηματιών.

Η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και της Δύσης ανοίγει σοβαρές επιχειρηματικές δυνατότητες στο τουρκικό επιχειρηματικό, επενδυτικό και εμπορικό κεφάλαιο, εκτιμούν οικονομολόγοι στην Άγκυρα.

Σε πρώτη φάση, η Τουρκία ενδιαφέρεται για την οικοδόμηση ενός ισχυρού πλαισίου εξαγωγής προϊόντων της προς την αγορά του Ιράν. Ο οικονομικός όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν, καταγράφεται στα 13,7 δισ. δολάρια, ενώ αναμένεται ότι με την άρση του διεθνούς εμπάργκο μπορεί να φτάσει στα 30 δισ. δολάρια, μέσα στην επόμενη διετία.

Η Άγκυρα διαβλέπει δυνατότητες αύξησης του εξαγωγικού της εμπορίου με το Ιράν στους τομείς της ενέργειας, των τροφίμων, των γενικών καταναλωτικών ειδών, των ηλεκτρονικών, των οικιακών συσκευών, αλλά και των συσκευών σύγχρονης τεχνολογίας, γενικής χρήσης.

Η Τουρκία μπορεί, επίσης, να εκμεταλλευτεί επιχειρηματικά, οικονομικά και εμπορικά τη συνοριακή γραμμή της με το Ιράν, καθώς στην περιοχή αυτή μπορούν να εγκατασταθούν τα κέντρα διοίκησης και λήψης αποφάσεων, τόσο τουρκικών όσο και ιρανικών επιχειρήσεων, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους στην πορεία ανάπτυξης της ιρανικής οικονομίας.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη, ωστόσο, ότι η Τουρκία αυτόματα είναι σε πλεονεκτική θέση έναντι των Δυτικών επενδυτών εξαιτίας της  «ισλαμικής αλληλεγγύης» λένε αναλυτές που υπογραμμίζουν ότι η Τουρκία θα πρέπει να δουλέψει σκληρά για να κερδίσει ένα κομμάτι της ιρανικής πίτας.

Η επίσκεψη Νταβούτογλου στην Τεχεράνη θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως μια προσπάθεια της Άγκυρας να απομακρύνει την εντύπωση ότι η περιφερειακή εξωτερική πολιτική της βασίζεται στις θρησκευτικές προτιμήσεις, σχολιάζουν επίσης αναλυτές. Αναφέρουν, ωστόσο, ότι  ανησυχούν για  οποιαδήποτε «απρόβλεπτη  δήλωση» του Προέδρουu Ερντογάν κατά του Ιράν που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες του Νταβούτογλου.